Designed and built with care, filled with creative elements

Contactează-ne: +40264 368 855

Urmărește-ne

Top
Image Alt

Portugalia

  /  Portugalia

În perioada 25-30 Aprilie 2022 a avut loc a patra mobilitate individuală din cele cinci prevăzute în proiectul Erasmus+ acțiunea cheie 1, cu nr. de referință 2019-1-RO01-KA101061617 Feel FREE- For a Revival of the Educational Environment.  La aceasta au participat directorul Liceului Teoretic “Pavel Dan”, Daniela Cristina Popa, împreună cu doamnele profesoare Adriana Pomîrlă și Melania – Carmen Moldovan. Obiectivul principal  urmărit prin intermediul acestei mobilități  este  crearea unui fond comportamental, atitudinal ale cărui coordonate principale vor fi cooperarea, deschiderea spre inovație și transparență, astfel încât instituția de învățământ să devină un adevarat spațiu european de educație, deschis colaborării cu școli din Uniunea europeană.

Programul de formare cu tema LEADERSHIP AND IN-SERVICE TEACHER’S TRAINING: AN EUROPEAN INNOVATIVE APPROACH, organizat de Centrul de resurse educative de formare CREF- Sesimbra, Portugalia, a reprezentat pentru cadrele didactice participante oportunitatea de a intra în contact cu lideri inovatori în educație din sistemul Portughez, dar și din alte sisteme de educație europene. Activitățile au reunit reprezentanți ai leadership-ului din Spania, Italia, Franța și Republica Cehă.  Întâlnirile au fost o bună ocazie de a împărtăși  experiența profesională, de a face schimburi de bune practici, de a propune soluții la provocările actuale, comune și specifice țărilor participante la nivel de lideri școlari, și de leadership managerial intermediar. Programul a inclus sesiuni de training în școli considerate inovatoare în domeniul educației și leadership-ului,  workshop-uri cu liderii școlilor vizitate, discuții cu personalul școlii și cu elevii.  

Temele abordate  în cadrul sesiunilor  de formare au vizat reflecții asupra asemănărilor și deosebirilor din sistemele de educație europene reprezentate la curs, asupra managementului eficient și autonomiei leaderului școlar. Workshop-urile au avut un impact deosebit, fiind bine organizate, eficiente și inspiraționale, constituind adevărate oportunități de învățare, conform spuselor tuturor participanților. Din interacțiunile avute, participanții au ajuns la concluzia că școlile din care provin au multe lucruri în comun, iar pasiunea pentru educație îi unește pe toți. 

Cu toate acestea, fiecare școală este o comunitate unică, și leadership-ul este adecvat unui sistem deschis în serviciul comunității. Liderii urmăresc să dinamizeze sistemul educativ din care fac parte, în ceea ce privește rezultatele academice, cultura organizațională și valorile promovate.

Liderii au inițiativa de a schimba mediul fizic, dând viață și culoare școlii, de a inspira comunitatea școlară în direcția întăririi relațiilor profesori-elevi-părinți, în virtutea progresului pe plan academic.

Leadership-ul e perceput ca un modus vivendi de către managerii școlilor europene și un deziderat sine qua non al educației în viitor.