Designed and built with care, filled with creative elements

Contactează-ne: +40264 368 855

Urmărește-ne

Top
Image Alt

Repere

  /  Repere

     Data oficială care marchează debutul activităţii liceului este 14 septembrie 1953, instituţia purtând numele de Şcoala Medie Serală. În primul an a funcţionat ca şcoală cu cursuri la seral pentru salariaţii care doreau să îşi completeze studiile , cea mai mare parte fiind muncitori la Industria Sârmei. Şcoala Medie Mixtă a început cu 51 de elevi distribuiţi în două clase, una de a V-a şi cealaltă a VIII-a.

     În anul şcolar următor s-a înfiinţat cursul de zi, realizându-se astfel liceul complet. Numărul elevilor ce frecventau Şcoala Medie Mixtă a crescut de la an la an. În primăvara anului 1954 sediul şcolii s-a mutat în fostul conac moşieresc Bethlen cu o mică clădire anexă, iar la trei ani de la înfiinţare s-au aprobat fonduri pentru proiectarea şi construirea unui nou local amplasat chiar în curtea şcolii.

     Începând cu anul 1958 s-a trecut la învăţământul secundar cu 11 clase, un an mai târziu este complet terminat noul edificiu, o clădire cu trei niveluri şi 16 săli de clasă. În anul şcolar 1959 – 1960 Şcoala Medie Mixtă a funcţionat cu cursul de zi (având 18 clase cu un total de 607 elevi) şi o secţie la seral ( cu 8 clase cu un total de 214 elevi) La aceste secţii au predat 37 cadre didactice ale şcolii medii ( 8 învăţători şi 29 profesori) şi 6 de la şcoli din altă localitate. În vechiul local s-a amenajat o sală de muzică , o bibliotecă, un atelier de gospodărie , o cameră de oaspeţi şi o sală de gimnastică, iar în noul local un muzeu de ştiinţele naturii, un laborator pentru fizică şi chimie, o cameră pentru materialul didactic de geografie şi alta pentru cel de istorie şi caracteristic epocii – „ un sediu al UTM-ului şi pionierilor şi un sediu al PMR-ului şi sindicatului”. În septembrie 1961 se trece la generalizarea învăţământului obligatoriu de 8 ani. An de an instituţia a înregistrat o creştere semnificativă a numărului elevilor şi a fost supusă reformelor care aveau loc în sistemul de învăţământ. Astfel din anul 1968 s-a trecut la sistemul de învăţământ liceal cu 12 clase, doi ani mai târziu o nouă reglementare stipulează generalizarea învăţământului obligatoriu de 10 ani , şcolarizarea din liceu fiind împărţită în două trepte: treapta I şi treapta a II-a, absolvirea primei trepte ( clasa a IX-a şi clasa a X-a) făcându-se de către întreaga generaţie de tineri care nu îşi continuau studiile la liceu sau şcoală profesională. În localitate cele două clase funcţionează la Liceul Teoretic. În anul şcolar 1976-1977 erau înscrişi 1469 de elevi: 713 de şcoală generală, 404 la liceu curs de zi şi 352 la liceu curs seral. În primăvara anului 1977 s-au început lucrările pentru extinderea clădirii principale cu un nou corp de clădire cu trei niveluri şi cu 9 săli de clasă.

     Prin Decretul prezidenţial nr. 191 din 12 iulie 1977 privind aprobarea reţelei liceelor s-a hotărât desfiinţarea Liceului Real – Uman din Câmpia Turzii în locul lui instalând-şi sediul Şcoala Generală nr. 5 , aceasta rămânând cu formaţiunile de elevi de învăţământ general pe care liceul le-a avut şi cu ultimii trei ani, II, III şi IV de liceu , curs de zi în lichidare, în timp ce liceul seral a fost menţinut pe mai departe.

     În toamna anului 1990 este reînfiinţat Liceul Teoretic din Câmpia Turzii care din anul şcolar 1992 – 1993 adoptă numele patronului spiritual al şcolii, PAVEL DAN, în memoria prozatorului român născut pe aceste meleaguri.

     În anul școlar 2010-2011 Școala Gimnazială Iuliu Deac din Câmpia Turzii a fost desființată, cu comasarea efectivelor la Liceul Teoretic Pavel Dan, populația școlară ridicându-se în septembrie 2015 la cifra de 1067. Unitatea școlarizează elevi în ciclul primar, gimnazial și liceal, iar oferta educațională pentru ciclul liceal cuprinde specializările în filiera teoretică: matematică – informatică și științe ale naturii – intensiv engleză pentru profilul real, și specializarea filologie-intensiv engleză, pentru profilul uman.

   În anul 2011 obține titlul de școală MaST, calitate în dezvoltarea competenţelor cheie de matematică, ştiinţe şi tehnologii, iar în 20 mai 2013 instituției i se oferă pentru a doua oară, pentru o perioadă de trei ani, certificatul de Şcoală Europeană, în semn de recunoaștere a eforturilor de integrare în spațiul european al educației.

      În 30 octombrie 2017 , în urma rezultatelor obținute la examenele naționale, unitatea este premiată de către Consiliul Județean Cluj pentru contribuția adusă la creșterea prestigiului învățământului clujean.